
بازسازی منزل؛ استفاده صحیح از پله ی برقی
پلهبرقی از گنجایش جابهجایی عمودی بیشتری نسبت به سایر دستگاهها برخوردار بوده و جهت انتقال سریع افراد به طبقات بالاتر در مکانهای عمومی نظیر متروها، پایانههای مسافربری و مراکز خرید و تجاری تعبیهشده است. در واقع، پلهبرقی سیکلی تکراری از پلههای در حال حرکت محسوب میشود که در آن هر یک از پلهها در زیر دیگری پنهان میشوند. هدایت جمعیت به سمت طبقات بالاتر و از آن طبقات به مسیر پایینتر از وظایف این وسیله جابهجایی به شمار میرود. در این مقاله ضمن بیان تاریخچه و معرفی پلهبرقی، به نکات ایمنی استفاده از آن نیز پرداختهشده است.
تاریخچه
تاریخچه پیدایش پلهبرقی به سالها پیش، به عبارتی زمانی که ناتان آمیز ایده پلههای متحرک متساویالاضلاع را در سال ۱۸۵۹ میلادی مطرح کرد، بازمیگردد. بااینحال، او هرگز یک مدل کاری از ایده خود نساخت. سی سال بعد، لامون سودر، چهار طرح جداگانه برای پلهبرقی ارائه داد، اما الگوهای کاری او نیز هرگز به مرحله ساخت نرسیدند. سرانجام، در سال ۱۸۹۲ میلادی فردی به نام جسی وان رنو، اولین پلهبرقی جهان را با نام «آسانسور شیبدار» اختراع کرد. پس از او، جرج ویلر طرح دیگری از پلهبرقی ارائه داد که در سال ۱۸۹۹ میلادی با خریداری این ایده توسط سیبرگر، پلهبرقی در شرکت اوتیس ساخته شد. وی همچنین واژه لاتین escalator را برای این وسیله انتخاب کرد. نتیجه تمامی این تلاشها، امروزه وجود انواع مختلفی از پلهبرقیها در مکانهای متفاوت است.
پلهبرقی چیست؟
پلهبرقی نوعی وسیله جابهجایی با زاویه ۳۰ الی ۳۵ درجه است که از موتور الکتریکی برای جابهجا کردن افراد در مکانهای عمومی بهره میگیرد. هنگامیکه از پلهبرقی استفاده میکنید احتمالاً به گران بودن و بزرگ بودن آن توجه نخواهید کرد. درواقع این دسته از ماشینها باوجود پرهزینه بودن و ابعاد بزرگ، یکی از دستگاههای نسبتاً ساده، جهت استفاده کاربردی به شمار میروند. اساساً پلهبرقی از تسمههای نقالهای شکل تشکیلشده که مجموعهای از پلهها را در یک چرخه ثابت بهصورت یکراه پله متحرک به حرکت وامیدارد. به کمک این زنجیره چرخشی پلهبرقیها قادر خواهند بود تا بسیاری از مردم را بهسرعت بین دو ناحیه جابهجا کنند.
نکات ضروری و کلی در استفاده صحیح از پلهبرقی
با گسترش شهرنشینی و افزایش تردد، نیاز به استفاده از وسایل پرسرعت دررفت و آمد بیشازپیش احساس شد. درنتیجه، پلهبرقی باهدف سهولت جابهجایی، در مناطقی که بسیاری از مردم بهسرعت باید بین دو ناحیه حرکت کنند، مورداستفاده قرار گرفت. بهطور مثال، این دستگاه معمولاً در فروشگاهها، مراکز خرید، فرودگاهها، مترو، استادیومها و دیگر ساختمانهای عمومی یافت میشوند. همچنین این وسیله میتواند برای افراد سالمند کارا باشد تا پاهای خسته و دردمند آنها را از پیمودن راهپلههای سخت و طاقتفرسا رهایی بخشد. در این میان، رعایت برخی نکات در ارتباط با نحوه ایستادن روی پلهبرقی و استفاده اصولی از آن الزامی به نظر میرسد که در زیر به تعدادی از آنها اشارهشده است.
– حفظ تعادل و ثبات با استفاده از دیواره جانبی پلهبرقی
– ایجاد اعتدال در مسیر حرکت پلهبرقی به کمک انگشتان پا
– اجتناب از دویدن و راه رفتن حین حرکت پلهبرقی
– عدم استفاده از پلهبرقی در جهت مخالف مسیر حرکت
– مراقبت از انگشتان دست بهمنظور گیر نکردن میان لاستیک دیواره جانبی
– افزایش توجه به فرزندان در هنگام استفاده از این دستگاه
– دورنگه داشتن لباسهای بلند از دیواره و کنارههای پلهبرقی
– عدم استفاده از دیواره جانبی پلهبرقی بهعنوان تکیهگاه
– اجتناب از نشستن بر روی پلهبرقی و یا دیواره آن
– عدم استفاده از پلهبرقی خاموش بهعنوان پله
– توجه به تابلوهای هشداردهنده این دستگاه
– پرهیز از جابهجا کردن کالسکه و سبد خرید با پلهبرقی
– عدم استفاده از پلهبرقی با کفش پاشنهبلند یا پایبرهنه
– خروج سریع و بهموقع در انتهای مسیر
– اجتناب از مسدود شدن ورودی و خروجی پلهبرقی جهت سهولت رفتوآمد
چگونگی حفظ تعادل در استفاده از پلهبرقی
بهمنظور حفظ تعادل و سهولت استفاده از پلهبرقی، میبایست تعداد پلههای افقی انتهای مسیر را به سه پله افزایش داد. با افزایش تعداد پلههای افقی، این امکان برای افراد فراهم میشود تا با تمرکز و تعادل بیشتری نسبت به سوارشدن و پیاده شدن از این دستگاه اقدام کنند.
نتیجهگیری
پلهبرقی یکی از لوازم ضروری دنیای مدرن و پیشرفته امروزی قلمداد میشود که جهت راحتی و آسایش زندگی روزمره افراد جامعه ابداعشده است، اما همانند هر وسیله دیگری استفاده از آن فرهنگ استفاده خاصی را میطلبد. در صورت عدم استفاده صحیح و اصولی از پلهبرقی، عواقب خطرناکی به دنبال خواهد داشت که نتایج آن گریبانگیر افراد و فرزندان آنها خواهد شد؛ بنابراین، با توجه به ماهیت این دستگاه، ایستادن در جهت حرکت پلهها و رعایت نکات ایمنی الزامی است.
منابع
شما چه فکر میکنید؟